Alles over slapen

Ondersteuning tijdens het slapen is de belangrijkste functie van het matras. Het matras moet veerkrachtig zijn. Ook moet deze veerkracht behouden blijven om zo de lichaamsdruk op te kunnen vangen en te kunnen verdelen. Ook moet het matras transpiratievocht op kunnen nemen en dit weer af kunnen voeren door verdamping. De beste manier om het lichaamsgewicht te verdelen over het matras is door het matras te vullen met korrelige materialen zoals zand. De zandkorreltjes kunnen zich ten opzichte van elkaar vrij bewegen. Op deze manier kunnen ze zich zo verplaatsen dat het gehele lichaam gelijkmatig wordt ondersteund.


Van alle matrassen is een hardere en een zachtere variant leverbaar. Voordat u een matras aanschaft, kunt u het beste de indrukbaarheid van het matras testen door erop te gaan liggen. Hoe verder u in het matras zakt, hoe beter de matras is aangepast om de S-curve in de rugligging te ondersteunen en hoe beter uw wervelkolom recht wordt gehouden als u op uw zij ligt.

Een gevaar van een te hard matras is dat uw bloedvaten wordt afgekneld. Dit heeft tintelingen in armen of benen tot gevolg. Door deze tintelingen draait u vaker om in uw slaap dan gewoon en slaapt u erg onrustig. Andere gevolgen van een te hard matras zijn pijnlijke schouders of heupen. Rug- en nekklachten komen dan ook het vaakst voor bij mensen die slapen op een slecht matras.